reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Kuru Siyah Üzümün Faydaları

Yazar fotoahmet 3 Nisan 2018 Salı 0 yorum
Kuru Siyah Üzümün Faydaları
Kuru siyah üzüm yüzyıllardır ‘sağlık’ ve ‘beslenme’ kelimeleri ile yanyana kullanılmaktadır. Hatta kuru siyah üzüm antik literatürde ve Mısır hiyerogliflerinde bile karşımıza çıkmaktadır. ‘Üzüm’ sözcüğü hepimizin aklında siyah sarkmış bir üzüm salkımı olarak canlanır. Hatta zevk sahibi biri iseniz, Roma döneminde kullanılan kadehlerin yanında bile düşünebilirsiniz. Kuru siyah üzüm üzerinde yapılan araştırmalar bize bu meyvenin her geçen gün yeni faydalarını sunmaktadır.



İşte karşınızda kuru siyah üzümün faydaları:


1. Kan Şekeri:



Kuru üzümün glisemik endeksi 43 ile 53 arasındadır. Böylece siyah kuru üzüm düşük glisemik endeksli yiyecekler arasına girer. Düşük glisemik endeks genellikle bir besinin kan şekerini düşüreceğini göstermez, fakat konu siyah kuru üzüm olunca iş değişmektedir. Siyah kuru üzüm içinde bulunan düşük glisemik değer nedeniyle kan şekerini düşürür. Yapılan araştırmalara göre siyah kuru üzüm tüketimi kan şekerini dengeler, insülinin düzenli bir şekilde artışına neden olur ve insülin seviyesindeki hassasiyeti dengeler.



2. Kalp sağlığı:



Siyah kuru üzümün kalp sağlığına olan faydası gözardı edilemez. Yapılan çalışmalar kalp hastalıkları riskine karşı siyah kuru üzüm tüketilmesini şiddetle tavsiye etmektedir. Michigan Üniversitesi Kardiyovasküler Merkezi kalp hastalıkları tedavisinde siyah kuru üzüm kullanmakta ve hastalara önermektedir. Kuru siyah üzümün fitokimyasal yapısını incelediğimizde genlerinde, kalp kaslarına faydalı olabilecek hareketler görülmüştür. İşte bu faydalar göz önüne alındığı zaman, siyah kuru üzümün diğer meyve ve sebzelerden daha fazla kalbi koruduğu ve kalp sağlığına olumlu etki ettiği gözlenmiştir. Ayrıca siyah kuru üzüm kolesterol seviyesini düzenlemesi ile bilinir.



3. Beyin Fonksiyonları:



Siyah kuru üzümün bir diğer faydası ise beyin fonksiyonlarını arttırması, hafızayı güçlendirmesi ve konsantrasyonu arttırmasıdır. Ayrıca yapılan araştırmalar alzheimer hastalığının tedavisinde siyah kuru üzüm suyunun içilmesini şiddetle önerir.



4. Resveratrol:



Siyah kuru üzümün bitkisel besinler içinde çok nadide bir meyve olmasını şu şekilde açıklayabiliriz: Siyah kuru üzümün en bilinmeyen gizemli özelliklerinden biri hücrelerdeki oksitlenmeyi yavaşlatmasıdır. Bu da bizi kanserin neden olduğu yapısı bozulmuş hücrelerden korur. Bazı bilim insanlarının uzun yaşamanın sırrını siyah kuru üzüme bağlamasının en önemli sebebi budur.



Siyah Kuru Üzümün Besin Değerleri:



Siyah kuru üzüm sadece leziz değildir; içinde birçok faydalı besin barındırır. 80 gram siyah kuru üzüm aşağıdaki besin değerlerini barındırır:

Kalori – 60 kcal
Karbonhidrat – 14 g
C vitamini – %15 RDA
Protein – 1 G
Siyah Kuru Üzümün yan Etkileri:
Siyah kuru üzümün bilinen hiçbir yan etkisi yoktur, ancak üzüme karşı alerjiniz yok ise. Siyah kuru üzüm kullanmadan önce bir hastanede alerji testi yaptırmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok: